HAIKU

IJsvogeltjes, zonsverduistering, voorjaarstakken, exotische bloemen, sculpturen…

Dit alles was een inspiratiebron voor een Haiku-avond, georganiseerd door de Poëziekring Culemborg in maart 2015.

Haiku is vooral bekend vanwege de strenge vormvoorschriften: 3 regels van 5-7-5 lettergrepen en het liefst over een natuurervaring. Het is ook niet eenvoudig om een ervaring direct te verwoorden, zonder mooipraterij of “verdichtsels”. Een oefening in concentratie dus…

Die avond is een inleiding verzorgd door Riek Stegeman met declamaties van Dirry de Boer. De geschiedenis van de oeroude Japanse poëzievorm is belicht, waarbij invloeden uit diverse religies, zoals het Zen-Boeddhisme, een rol hebben gespeeld. Van oude Japanse dichters als Basho en Buson is werk voorgedragen. Ook van meer hedendaagse dichters als de Belgische Bart Mesotten en de zeer minimalistisch schrijvende Nederlander Bouwe Brouwer hebben we werk gehoord.

Daarna zijn de toehoorders aan het werk gezet, met mooie kleine gedichtjes als resultaat…..

Hier volgt een keuze uit hun werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s